Data en privacy in tijden van de AVG en de sleepnetwet
Op 21 maart stemt Nederland zowel voor de Gemeenteraad als voor het referendum over de WIV, Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de zogenaamde Sleepnetwet. En op 25 mei gaat ook de Europese privacywetgeving in, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Terwijl de laatste de privacy van burgers voorop stelt, geeft de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) meer ruimte aan dataverzameling door de inlichtingendiensten.
Deze avond is de vloer aan twee specialisten op deze terreinen. Stefan van Nifterick werkt als consultant informatiebeveiliging & privacy bij adviesbureau MnP Solutions. Zodoende is hij dezer dagen veel met advisering bezig over de AVG (of GDPR in het Engels).
Van Nifterick: “Veel ondernemers denken dat vooral de grote bedrijven druk moeten zijn met het goed inregelen van deze nieuwe wetgeving, maar ook de slager of bloemist op de hoek met bijvoorbeeld een bezorgservice moet zich gaan houden aan deze nieuwe wetgeving. Want hoeveel telefoonnummers van klanten hebben jij en je medewerkers in hun telefoon staan? En heb je niet ooit mailadressen van klanten verzameld om nieuwsupdates te kunnen versturen? De AVG raakt ons allemaal, het is dus zaak voorbereid te zijn.”
Stefan zal in praktische zin ingaan op de gevolgen en de kansen die deze regelgeving kan bieden.
Meer over de AVG oa. websites als Autoriteit Persoonsgegevens of het dossier van Marketingfacts.
Laat je niet meeslepen
Onder deze titel schreef onderzoeksjournalist Wil van der Schans een essay over de Wiv. Van der Schans is al jaren werkzaam als onderzoeker op het gebied van inlichtingendiensten en werkt momenteel voor Reporter Radio.
In het essay interviewt hij verschillende experts en belanghebbenden over de nieuwe wet. Dat veiligheidsdiensten moeten waken over de veiligheid van burgers zal niet snel tot discussie leiden, maar hoe dat gebeurt wel. Voor Van der Schans eigen vak, de journalistiek, is bijvoorbeeld bronbescherming een kwestie.
Maar ook voor verder onverdachte bedrijven en burgers zou bijvoorbeeld een bewaartermijn van allerlei data van 3 jaar of de uitwisseling van niet-geëvalueerde data aan buitenlandse diensten onvoorziene gevolgen kunnen hebben.
Meer over het essay en de Wiv »
Inloop vanaf 19:00 uur, start presentaties 19:30 uur