Sleepwet TV Aflevering 2 - Noodzakelijkheid en Proportionaliteit
Hoogleraar Jan Smits legt uit over de noodzakelijkheid van de sleepwet en zegt wat over de tegenstelling privacy vs veiligheid.
Hoogleraar Jan Smits legt uit over de noodzakelijkheid van de sleepwet en zegt wat over de tegenstelling privacy vs veiligheid.
Uitleg van de nieuwe bevoegdheden van de AIVD die meekomen met de sleepwet (WiV 2017) door Lotte Houwing.
Wat zijn de gevolgen van de sleepwet voor onze internetveiligheid? Interview met Bernold Nieuwesteeg, promovendus cybersecurity. Studio Erasmus is de maandelijkse talkshow van de Erasmus Universiteit, waarin de brug wordt geslagen tussen wetenschap en maatschappij. Deze editie werd op dinsdag 27 februari 2018 opgenomen in de Rotterdamse Schouwburg.
Luister naar onderzoeksjournalist Wil van der Schans in deze podcast, na 12:44 min
Digitale spionage: de nieuwe oorlogsvoering. De Nederlandse inlichtingendiensten leverden cruciale informatie over de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen. Dat meldden Nieuwsuur en de Volkskrant afgelopen donderdag. Wat zegt dit over de kwaliteit en het functioneren van de AIVD en de MIVD? Is een nieuwe 'sleepwet' wel nodig? En zijn we wel opgewassen tegen het Russische cybergeweld?
Op 17 januari organiseerde Bits of Freedom in samenwerking met Studio Westhaven de Livestream voor eenbeterewet.nl. In deze uitzending van een uur ging presentator Roel Maalderink in gesprek met Nina Boelsums (stichting de Kabel), Nine de Vries (Amnesty Nederland) en mediacriticus Tijmen Schep over de verbeterpunten voor de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.
Rob Bertholee, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, ziet vooral de cyberdreiging uit o.a. China en Rusland als de meest serieuze dreiging van dit moment. Dit jaar is de Nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten aangenomen, de 'sleepwet', waarover een referendum gehouden zal worden. Bekijk hier de uitzending.
Luca van der Kamp, Marlou Gijzen, Tijn de Vos, Nina Boelsums en Joran van Apeldoorn wisten een referendum over de ‘aftapwet’ te realiseren. Daar moest de studie en het sociale leven tijdelijk voor wijken. ‘De wet ondermijnt de vrijheid van meningsuiting. Als je aan privacy morrelt, brokkelt de basis van de maatschappij af.'