Podcasts Laat je niet meeslepen

In deze podcastserie zal Wil van der Schans op zoek gaan naar antwoorden op vragen als: wat is nationale veiligheid? Waarom hebben we inlichtingendiensten nodig? Via deze uitzendingen kun je zijn onderzoek volgen.
Podcasts 'Laat je niet meeslepen' op iTunes
Podcasts ' Laat je niet meeslepen' op Stitcher
Podcasts 'Laat je niet meeslepen' op TuneIn
Podcasts 'Laat je niet meeslepen' op Soundcloud
 • De WIV-wijzigingen: Cosmetisch of Inhoudelijk?

  Bij het laatste referendum in maart dit jaar stemde een krappe meerderheid tegen de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.Belangrijkste argument tegen de wet was de nieuwe bevoegdheid om alle vormen van communicatie via de kabels massaal op te slaan. Een ander veelgehoord argument tegen de wet is het uitwisselen van deze bulkdata met andere landen, zonder dat ze bekeken zijn.

  Wat heeft de regering met de uitslag van het referendum gedaan? Zijn de kritiekpunten ter harte genomen? En waarom loopt Nederland zo uit de pas met andere Westerse landen?

  Audio

 • Podcast deel 5: het sleepnet

  Onderzoeksopdracht gerichte interceptie, ongerichte kabel aftappen of het sleepnet, ons maakt het niet uit hoe je het noemt. We hebben de afgelopen maanden proberen te kijken wat het betekent en hoe het werkt. Daarover gaat onze nieuwe podcast, zo vlak voor het referendum.

  Audio

 • Met Wiv koopt Nederland deelname aan Five Eyes

  Het meest waardevolle dat Nederland te bieden heeft vanuit inlichtingenperspectief, is de informatie die via de AMS-IX (de Amsterdam Internet Exchange) loopt. In ruil voor die informatie zal Nederland lidmaatschap van de Champions League van de inlichtingen wereld afdwingen ‘de Five Eyes’. Dat zegt Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in een interview met Wiv-onderdeloep.

  Audio

 • Podcast deel 4 Het toezicht

  loep geluid

  Wil van der Schans interviewt toezichthouder Harm Brouwer van  de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Is hij een tevreden toezichthouder? 

  "De wet (wiv) zelf is niet volmaakt, omdat er teveel buiten de wet geregeld is" 

  Audio