Handige links

Podcasts 'Laat je niet meeslepen' op iTunes
 

Podcasts ' Laat je niet meeslepen' op Sticher
 

Podcasts 'Laat je niet meeslepe' op TuneIn

AIVD
De AIVD beschermt de nationale veiligheid door tijdig dreigingen, internationale politieke ontwikkelingen en risico´s te onderkennen die niet direct zichtbaar zijn en doet daartoe onderzoek in binnen- en buitenland.

Amnesty International
Amnesty heeft grote zorgen over de Wiv, omdat die onnodig  privacy en de vrije meningsuiting bedreigt. Ook kunnen gegevens in verkeerde handen terechtkomen.

Autoriteit Persoonsgegevens
De Autoriteit Persoonsgegevens staat voor het grondrecht op bescherming van persoonsgegevens.

Buro Jansen & Jansen
Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt.

Bits of Freedom
Bits of Freedom komt op voor twee grondrechten bij je digitale communicatie die onmisbaar zijn voor je vrijheid: privacy en communicatievrijheid.

De Kabel
De Kabel is een grassrootsorganisatie die actie voert ter bescherming van mensenrechten in het digitale domein. De stichting is opgezet door drie van de initiatiefnemers van het referendum over de sleepwet.

Referendum-commissie
Sinds 1 juli 2015 is er een Wet raadgevend referendum. Deze wet maakt het mogelijk dat Nederlanders die mogen stemmen voor de Tweede Kamer een referendum aanvragen. Het gaat om een raadgevend referendum, dus de uitslag van het referendum is een advies aan de regering.

Sleepweg
Overzicht van artikelen over de Wiv, gecureerd door Robin Caron

Kees Jan Dellebeke
Waarom tegenstanders blij met ‘sleepwet’ moeten zijn. Wanneer het werk van de BVD van vroeger wordt afgezet tegen dat van de AIVD anno 2018, is duidelijk dat nu wel wettelijk is vastgelegd wat de diensten vóór 2002 in het geheim deden. Deze verbetering geldt niet alleen voor de toestemming vooraf en controle achteraf, de wet beschrijft ook een zichtbare bescherming (klachtenregeling) van de privacy.

Wiv2017
Volgens de overheid draagt de WIV 2017 bij aan de nationale veiligheid en de effectiviteit van de inlichtingendiensten. Veel mensen denken hierbij in eerste instantie aan het voorkomen van terroristische aanslagen. De inlichtingendiensten richten zich echter niet alleen op (potentiële) terroristen, maar op veel meer mensen en zaken die volgens de diensten een bedreiging zouden vormen voor de democratische rechtsorde. Een dreiging die echter niet altijd evident is. Buro Jansen & Jansen

De Wiv, voor of tegen
Op 21 maart vindt het referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten plaats, de WIV. Daarom organiseert de Nederlandse Internet Society in maart twee debatavonden. De eerste keer bepalen de argumenten vóór de avond, en de tweede keer de argumenten tegen. Wat vind jij ervan? Geef antwoord op de vragen en kom meteen meer te weten over de WIV en over je eigen mening. (ISOC)

Privacy Barometer
We worden van de wieg tot het graf geregistreerd en in de gaten gehouden. Bijvoorbeeld met het Electronisch Kind Dossier, het Electronisch Leerlingen Dossier, Het Landelijk InformatieSysteem Schulden, Een centrale database voor vingerafdrukken, een DNA databank, automatische kentekenregistratie, bewaarplicht van gegevens van wie je belt, SMS-t of welke websites je bezoekt, etc. En van dit alles mag justitie gebruik maken, niet alleen voor de opsporing van misdrijven, maar ook om profielen te maken om te kunnen voorspellen of u misschien van het rechte pad afraakt. Dan kan de overheid u namelijk al voordat er iets gebeurt, tot de orde roepen.

Bescherm jezelf op internet

Er zijn verschillende websites die tips geven om jezelf te beschermen tegen hackers.

Laat je niet hack maken
Bang dat je ex in je Facebook zit? Dat je computer wordt gegijzeld door ransomware? Of dat criminele hackers jouw bankrekening plunderen?

Veiliginternetten.nl
Praktische uitleg en informatie om veilig te internetten

BOF Toolbox
Internet­vrijheid Toolbox: Vrijheid, veiligheid en privacy online