Tapstatistieken openbaar

taps

De inlichtingendiensten hebben vorig jaar 3.553 maal toestemming gekregen om mensen af te luisteren. Dat hebben minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) de Kamer gemeld. Het is voor het eerst dat de afluisterstatistieken zijn gepubliceerd. Overzicht van de inzet van bijzondere bevoegdheden onder artikel 25 van de Wiv 2002. Hieronder valt het plaatsen van een telefoontap, een internettap of een microfoon.

De cijfers geven niet aan hoeveel personen er daadwerkelijk worden afgeluisterd. De minister geeft aan dat eén target op verschillende manieren en op meerdere apparaten afgeluisterd kan worden. Afgeluisterde personen of organisaties kunnen op verschillende manieren en op meerdere apparaten worden afgeluisterd. 

De minister meldt echter niet dat onder 1 toestemming ook een organisatie mag worden worden getapt. Het kan dan om meerdere personen gaan. 

Het aantal taps staat daarmee niet gelijk aan het aantal targets van de inlichtingendiensten

Het aantal taps is sinds 2002 bijna elk jaar toegenomen.

De statistieken waren geheim, maar komen nu in de jaarverslagen van de AIVD en MIVD te staan. De gegevens zijn gepubliceerd na een verzoek van de organisatie Bits of Freedom en onderzoeksjournalist Wil van der Schans. De Raad van State oordeelde in december dat onvoldoende was gemotiveerd waarom de cijfers geheim zouden moeten blijven.