Wiv aanpassen of de gang naar de rechter

Woensdag 21 maart 2018 heeft de kiezer zich bij referendum tegen de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) uitgesproken. Met een hoge opkomst (51,6 procent) en een nipt nee, 49,5 procent voor tegenover 46,5 procent tegen (4 procent stemde blanco), moet het kabinet de wet nu toch “heroverwegen”.

Privacy First beschouwt dit als een historische overwinning en hoopt dat dit ook tot een sneeuwbal-effect in andere landen zal gaan leiden, tégen de ontwikkeling richting controle-maatschappijen, tégen massa surveillance en vóór betere wetgeving die de vrijheid van onschuldige burgers wél respecteert.

Volgens Privacy First is de consequentie van het referendum over de Sleepwet helder: deze wet dient direct te worden aangepast en verbeterd. Zo niet, dan volgt een grootschalige rechtszaak van Privacy First en diverse mede-eisers (organisaties) om de wet op meerdere onderdelen onrechtmatig te laten verklaren en door de rechter buiten werking te laten stellen.

Privacy First en coalitiegenoten deden dit eerder met succes bij de buitenwerkingstelling van de Wet telecom-bewaarplicht in 2015. Een vergelijkbare rechtszaak tegen de Sleepwet heeft Privacy First de laatste jaren herhaaldelijk bij zowel het kabinet als de Eerste en Tweede Kamer in het vooruitzicht gesteld. De dagvaarding tegen de Sleepwet is inmiddels klaar en onze advocaten staan in de startblokken.