Debat over de sleepwet

Op 25 januari wil de Amsterdamse Academische Club met lezingen en debat de gedachten scherpen over de sleepwet in aanloop naar het referendum erover op 21 maart. Moeten we door deze wet vrezen voor onze privacy? Of zouden we ons juist veiliger moeten voelen? Laat je tijdens deze bijeenkomst informeren en wellicht overtuigen.

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ofwel de ‘sleepwet’ genoemd, is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. De wet maakt het mogelijk dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel aftappen. De invoering van de wet is ondertussen uitgesteld van 1 januari tot 1 mei.

Een groep UvA studenten heeft met een handtekeningenactie ervoor gezorgd dat er op 21 maart een referendum zal komen over de wet. Het referendum is slechts raadgevend maar de discussie is hierdoor wel flink op gang gekomen. De AAC heeft enkele experts verzameld om het publiek te informeren en erover te debatteren.

Sarah Eskens: Vertrouwen in de diensten en de rechtsstaat: waar staat de nieuwe Wiv?
Sarah Eskens promoveert bij het Instituut voor Informatierecht op gepersonaliseerd nieuws en de fundamentele informatie- en privacyrechten van nieuwsconsumenten. Daarnaast heeft ze onderzoek gedaan naar de regulering van en het toezicht op digitale surveillance door inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Sarah is expert op het gebied van privacy en gegevensbeschermingsrecht en hoe deze rechten worden uitgelegd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Nine de Vries: De Wiv en Amnesty’s mensenrechtelijke bezwaren
Nine de Vries werkt voor Amnesty's programma over veiligheid en mensenrechten in Nederland en focus voornamelijk op communicatie surveillance door de overheid. Nine startte bij Amnesty in 2002 als een vrijwilliger en heeft sindsdien verschillende rollen en posities vervult binnen de organisatie.

Pieter Bindt: Wiv 2017: Essentiële taken, bevoegdheden en waarborgen in balans
Pieter Bindt was van april 2011 tot april 2016 directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en in die functie nauw betrokken bij de vorming van de nieuwe Wiv en de Joint SIGINT Cyber Unit (JSCU) van MIVD en AIVD. In april 2016 verliet hij Defensie vanwege functioneel leeftijdsontslag. Nu is hij buitengewoon Raadslid bij de Onderzoeksraad Voor Veiligheid, adviseur bij “The Hague Centre Strategic Studies”, “Gateway Review” teamleader en zelfstandig adviseur op het gebied van Crisis Management en (Cyber) security.

Michiel Hulshof: Moderator
Michiel Hulshof is een publicist, programmamaker en debatleider. Hij werkt o.a. voor Vrij Nederland, de Volkskrant en BNN.

Blijft u eten?
Na het debat serveren wij, inmiddels traditioneel, een ‘clubschotel’ voor 15 euro. Leden ontvangen 15% korting.

Programma donderdag 25 januari
17.00 inloop
17.30 start programma
18.45 einde programma
Aansluitend borrel en clubschotel (optioneel)

Amsterdamse Academische Club
Oudezijds Achterburgwal 235
1012 DL Amsterdam

Datum