Een afgewogen keuze op basis van feiten

wiv-onderdeloep

We zijn met het project 'WIV onder de loep' gestart om jou zo gedegen mogelijk voor te bereiden op het referendum over de Wet Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017 op 21 maart, op deze website zullen we achtergrond informatie geven over werking van deze wet. Volg op deze website ons onderzoek naar de werkwijze van de inlichtingendiensten.

Dat doen we op verschillende manieren: onderzoeksjournalist Wil van der Schans schrijft een essay 'Laat je niet meeslepen', dat gratis verspreid zal worden via bibliotheken en dat we ook als e-book aanbieden op deze website, het kloppend hart van dit project. We produceren podcasts en video's en we doen eigen onderzoek. In de regio werken we samen met lokale onderzoeksjournalisten en studenten journalistiek. De voortgang van hun onderzoek kun je hier volgen.

We doen dit om de discussie over de Wiv zo feitelijk mogelijke te kunnen voeren. Wat betekent ‘onderzoeksopdrachtgerichte' interceptie? Hoe wordt de controle op de diensten geregeld? Mogen agenten van de AIVD ook misdrijven begaan?

We gaan ook op zoek naar de achtergronden van de wet, het werk van de inlichtingendiensten zelf. Welke keuzes maken ze, hoe effectief zijn ze en welke uitgangspunten worden er gehanteerd?

We willen degelijke informatie geven over nut en noodzaak van inlichtingendiensten met voldoende aandacht voor democratische controle, mensenrechten en de aansturing van de diensten. Een begrip als nationale veiligheid: wat betekent dat eigenlijk? We geven dit vorm door interviews met deskundigen, betrokkenen, critici, politici en toezichthouders.

Wiv-onderdeloep.nl

Een project van Wil van der Schans
Thecla Berghuis, productie en redactie
Pim Peterse, website en eindredactie