De Sleepwet. Een ongeleid projectiel?

Lezing en gesprek met jurist Sven Brinkhoff en filosoof Frank van Caspel

Woensdag 31 januari 2018 | 19.30 – 21.15 uur | Collegezalencomplex Radboud Universiteit

Wat staat er eigenlijk op het spel bij de sleepwet? Is deze wet noodzakelijk om ons te beschermen tegen cyberaanvallen en terrorisme? En rechtvaardigt dit dat de overheid toegang krijgt tot communicatieverkeer van verdachte en niet verdachte burgers? Kom luisteren naar filosoof Frank van Caspel en jurist Sven Brinkhoff en bereid je voor op de gang naar de stembus op 21 maart 2018.

Nieuwe wet
Technologische vooruitgang heeft de huidige Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WiV) ingehaald. We zijn hierdoor onvoldoende beschermd tegen cyberaanvallen en andere vormen van terrorisme.
Volgens de overheid is het daarom van groot belang dat deze diensten meer bevoegdheden krijgen voor het verzamelen van telefoon-, e-mail-  en internetverkeer. Dat gaat onder toezicht van de minister en de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden en alleen als er voldoende aanleiding toe is. Maar volgens critici schort er veel aan de nieuwe wet: onverdachte burgers worden ook afgeluisterd, deze data komen voor drie jaar in een databank terecht en mogen zonder analyse gedeeld worden met buitenlandse inlichtingendiensten.

Sleepnet
Het meest controversiële aan de Sleepwet is de bevoegdheid van de inlichtingendienst AIVD om grote hoeveelheden communicatie binnen te slepen. Met een zogenaamd sleepnet mag op grote schaal online communicatie afgeluisterd worden met als bijvangst de communicatie van vele niet verdachte burgers. De wet wordt daarom een ongeleid projectiel genoemd.
Maar hoe ingrijpend is deze bevoegdheid nu echt? Jurist Sven Brinkhoff van de Radboud Universiteit licht toe wat de uitwerking van de Sleepwet in de praktijk zal zijn en welke kritiek terecht en welke kritiek overtrokken is.

Privacy
Filosoof Frank van Caspel verdedigt het belang van privacy voor de huidige jongeren wiens data in tegenstelling tot oudere generaties veel vaker liggen opgeslagen bij online diensten. Wanneer een overheid online verkeer mag onderscheppen verliezen zij zeggenschap over deze gegevens.
Een overheid verzamelt weliswaar met andere intenties data van burgers dan bedrijven dat doen: een overheid wil controleren, niet manipuleren. Maar volgens Van Caspel is controle ten koste van privacy ook manipulatie. In een korte lezing legt hij uit waarom.

Gesprek
Na de lezingen gaan Sven Brinkhoff en Frank van Caspel onder leiding van filosoof Carli Coenen met elkaar in gesprek over het belang van een nieuwe wet voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Is het van belang dat er een nieuwe wet komt? Beschermt een dergelijke wet ons eigenlijk wel tegen cyberaanvallen en andere terroristische aanvallen? En in hoeverre mag dit ten koste gaan van onze privacy?

Over de sprekers:
Sven Brinkhoff is universitair docent Straf- en Procesrecht aan de Radboud Universiteit en doet juridisch onderzoek naar inlichtingendiensten.
Frank van Caspel is filosoof en cognitiewetenschapper. Hij promoveert aan de Open Universiteit op een onderzoek naar het concept van mind en maakt zich zorgen over internetvrijheid.

Carli Coenen is promovendus filosofie aan de Open Universiteit.

Deelname
Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis

www.ru.nl/rr/sleepwet

Dit is een programma van Radboud Reflects

Datum