'We are watching you"

RUW Den Bosch, Datahuiver: 'We are watching you', met initiatoren van referendum Sleepwet en prof. Bert-Jaap Koops. Een gesprek over alle kanten van de Sleepwet en de toekomst van onze data. Hoe zorgen we ervoor dat we ons niet meer bekeken voelen?

Stadsbibliotheek Den Bosch, Hinthamerstraat 72

 

PROGRAMMA
DataHuiver#1: We are watching you. Over de Sleepwet en de toekomst van data!


We ervaren het allemaal. Je laptop en je telefoon bevatten camera's die jouw doen en laten elk moment kunnen observeren en afluisteren. Tegelijkertijd verzamelen bedrijven data over ons en stellen heuse profielen over ons op. Tegen die achtergrond leiden we ons dagelijkse leven. Tegelijkertijd wil onze overheid de Nederlandse inlichtingen- en Veiligheidsdiensten meer mogelijkheden geven om op grote schaal data af te tappen over ons doen en laten. Ons bekruipt het huiveringwekkende gevoel dat we worden bekeken.

Inmiddels heeft de ophef over de Sleepwet geleid tot een referendum dat op 21 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen wordt gehouden. We voeren een gesprek over alle kanten van de sleepwet en de toekomst van onze data. Hoe zorgen we ervoor dat we ons niet meer bekeken voelen?

GASTEN:
-De initiators van het referendum over de Sleepwet! Luca van der Kamp (22) en Nina Boelsums (22), Twee van de vijf studenten die achter het initiatief van het referendum zitten!

-Bert-Jaap Koops, Hoogleraar regulering van technologie, Universiteit Tilburg. Hij houdt zich intensief bezig met cybercrime, cyberopsporing, privacy en dataprotectie. Koops wil het privacybegrip nieuw leven inblazen door in vijf jaar tijd de digitale dimensie van het privacyrecht toe te voegen aan ons huidig bestaan. Om dit te kunnen onderzoeken heeft hij anderhalf miljoen euro subsidiegeld ontvangen.

PROGRAMMA 30 JANUARI
19.30-20.00 uur: Inloop
20.00-21.30: gesprek.
21.30 uur: drankjes en napraten.

Datum